dijous, 27 d’octubre del 2011

Entrevista a les psicopedagogues de la USEE

Hola,
Per tal de que veieu millor com funciona la USEE on faig les pràctiques introdueixo l'entrevista que vaig fer a les psicopedagogues, La Rosa i l'Eva.  a l'inici del curs, durant la segona reunió. Vull agraïr la seva col·laboració, doncs en aquell moment estaven elaborant els horaris dels alumnes de la USEE.

Us afegeixo els objectius d'aquesta primera fase:

Objectius:
  • Establir un primer anàlisi de les necessitats  respecte a l’orientació dels alumnes de la USEE amb el cap del departament d’orientació del centre per poder establir les actuacions a dur a terme.
  • Conèixer el funcionament de la USEE
  • Conèixer  les possibilitats i les dificultats dels alumnes de la USEE a partir del seu dictamen, els PI, els informes, etc.

L'objectiu que fa referència a l'entrevista seria el de conèixer el funcionament de la USEE.
Entrevista a les psicopedagogues   - tutores de la USEE de l’INS    
(Realitzada     dilluns 12  de  setembre del 2011)

1.       Quin o quins son els vostres objectius a aconseguir amb els alumnes de la USEE
Els objectius que prioritzem són:
·         Contribuir al desenvolupament personal, social i emocional de cada un dels alumnes.
·         Aconseguir el màxim d’objectius funcionals.
·         Afavorir la inclusió dels alumnes en l’entorn
·         Potenciar la col·laboració i implicació familiar  i dels serveix externs en el procés d’aprenentatge dels alumnes.

2.       Com es planteja l’organització i el funcionament de l’aula?
En un principi ens organitzem en funció de l’organització general de l’ESO.
Els alumnes de la USEE, són en primer lloc alumnes que pertanyen a una tutoria i que tenen el ma que mateix horari que la resta dels seus companys. A partir d’aquest punt es fan les adaptacions que calen per a aconseguir els anteriors objectius.
( les adaptacions fan referència a: materials, horaris compartits entre A.O. i USEE, dels continguts...)

3.       Treballeu amb els alumnes algun programa per ajudar-los a prendre decisions?
Sí.

4.       Si és que sí, Quin i en què consisteix?En quin curs es du a terme ? Per quin motiu?
Es fa en una franja d’optatives, per tant són tres hores setmanals.
Es realitza amb alumnes de 4d’ESO.
Està basat en el programa del Dr. Manuel Segura, fent les adaptacions pertinents (treball de la maduració emocional,diferents tipus de pensament, de les habilitats socials...)
Es fa en aquest curs perquè les alumnes finalitzen l’ESO i és el moment d’orientar-les.

5.       Penseu que es pot treballar aquest tema des de altres assignatures? Quines? Com?
Des la USEE al ser un treball més proper a l’alumne sempre hi ha un seguiment més acurat que afavoreix aprendre a aprendre decisions en tots els moments de la vida diària.

6.       Es treballa l’orientació formativa i/o laboral dels alumnes? Com ho feu? En quins cursos es realitza? Per quin motiu heu triat fer-ho així?
Es treballa des de l’aula ordinària ( es realitzen a nivell de tot el grup d’alumnes de 4rt d’ ESO , xerrades dels diferents centres d’ensenyament post-obligatori, Mas Carandell, etc) Bus de les professions, visites a l’expo-tècnic...)

7.       Els pares participen en el procés d’E-A dels alumnes de la USEE?
Sí, ho fan de forma continuada. Donades les dificultats dels seus fill, necessiten un seguiment més intens i continuat)

8.       Feu reunions amb els pares de forma habitual? En quina periodicitat?
Sí, mensualment i de forma puntual cada vegada que és necessari.

9.       L’ús de els TIC és present a l’aula. Quins programes feu servir?
Sí, (SCLIC, Programari E.E, Word, Offis, Internet, llibres digitals, blogger...)

10.   Els alumnes aprenen millor amb els ordinadors? Penseu que son un bon recurs i en quines ocasions ho són ?
Considerem que els alumnes aprenen. És un recurs de suport important però no és la base de tots els aprenentatges.
S’utilitza per cercar informació, per contextualitzar la tasca que fem.

11.   Els PI contemplen la formació en valors, i l’orientació formativa- laboral?
Sí, de forma implícita en totes les matèries adaptades incloem els valors.
L’orientació formativa- laboral es reflexa en l’optativa de l’alumnat de 4rt d’ESO.

Comentari Bloc

Hola Maria Teresa,

estàs fent un Bloc molt ben plantejat. M'agraden molt les pàgines que has creat per a recursos i materials, i  de vídeos i fonts audiovisuals. T'adjunto el link d'un vídeo sobre les USEE que està molt bé:

Ja he llegit que quan tinguis el Pla de Treball retocat el penjaràs, molt bé.

Trobo molt interessant que, tal i com fas, incorporis reflexions en el Diari de Pràctiques. Fins i tot pots crear una pàgina o sinó fer-ho a través d'etiquetes, que recullin les diverses reflexions que vagis fent al llarg de les pràctiques.

També estarà bé que vagis introduïnt les diverses sessions de pràctiques que vagis fent d'una manera descriptiva per tal que ens situem.

Seguim en contacte i continuem amb els blogs!

Anna Ristol

diumenge, 23 d’octubre del 2011

Us vull explicar una de les actuacions que estic realitzant a la USEE. 7-10-11


Us afegeixo els objectius de la fase 2


Objectius:
  • Establir un primer anàlisi de les necessitats  respecte a l’orientació dels alumnes de la USEE amb el cap del departament d’orientació del centre per poder establir les actuacions a dur a terme.
  • Conèixer el funcionament de la USEE
  • Conèixer  les possibilitats i les dificultats dels alumnes de la USEE a partir del seu dictamen, els PI, els informes, etc.
Durant aquestes sessions aconsegueixo l'objectiu 3 ( conèixer les possibilitats dels alumnes de la USEE a partir de la relació personal. La lectura dels seus dictamens i dels PI l'he anat realitzant entre alguna sessió a la USEE i a casa; cal dir que sovint vaig rellegint la documentació.

Per conèixer als joves de la USE, i posteriorment passar-los-hi  proves per poder ajudar en l’orientació del mon laboral / formatiu, hem decidit junt amb el tutor de practiques i amb les tutores de la USEE que aniria molt bé participar en algunes classes. En funció del meu horari i del dels alumnes de la USEE entro tots els divendres al matí a col·laborar en una sessió d’un pla nou que han començat a introduir de forma organitzada i planificada aquest curs.

Cal dir que m’està sorprenent molt i de forma molt positiva tot el treball que es fa des de  la USEE cap a aquests joves. Les psicopedagogues de la USEE, la Rosa i l’EVA, m’han explicat que en un principi el treball de cuina,  era de forma poc continuada,  és a dir, alguna vegada per celebrar dies festiu es feien pastissos, panallets...

Aquest curs s’està fent el que  La Rosa i l’Eva han anomenat Projecte Entorn. Aquest  consisteix en   dur  a terme cada divendres al matí unes sessions de cuina. El menjar elaborat pels propis alumnes el tasten a taula i algun inclús el guarden en una maleta que es donarà al acabar el pla.  Melmelades, codonyat, préssec en almívar... són per exemple alguns dels menjars que s’elaboren per a guardar. Altres són amb l’objectiu de menjar-los en aquell moment, per exemple els macarrons.
  Es pretén que agafin competències en habilitats per la vida, guanyen en autonomia i treballen de forma manipulativa.  El  d’ experimentar, tocar i manipular els aliments , apuntar les receptes, calcular els pes, etc, fa  que l’aprenentatge sigui molt més significatiu.

Conèixer als alumnes en una situació tant pràctica em resulta molt gratificant i penso que per ells també ho ha de ser. Em veuen com una més de la USEE, no com una persona intrusa que el ve a observar i a fer preguntes. Intento col·laborar i participar amb ells.
Penseu que la USEE de l’Institut acull a 10 alumnes amb dictamen, tots evidentment del mateix centre. Tenen edats diferents. Tres han entrat nous aquest any .

 Us poso el llistat dels alumnes, tal i com el vaig introduir al pla de treball, així us podeu fer una idea dels alumnes.
1er ESO
M.B (noi)  Retard psíquic moderat
R.P. (noi)  retard mental lleu . trastorn de conducta  del desenvolupament (atípic)
A.F. (noi) trastorn moderat i de llenguatge

2n ESO
D.N: (Noi) Trastorn de Desenvolupament (TGD). Discapacitat psíquica lleu
M.V (noi) Discapacitat visual. Trastorn de coordinació i d’equilibri. Retard Maduratiu.

3r ESO
M.P (Noi) Retard Mental Lleu. (TGD)

4rt ESO
J.A (noia) trastorn d’afectivitat, trastorn adaptatiu) Intel·ligència límit.  Hipoacúsia lleu
L.M. (noia) Bloqueig funcional del cos callós. Retard Maduratiu. trastorn d’afectivitat
M.S (noia)  Retard mental lleu. Síndrome de Down
T.CH. (noia) trastorn d’afectivitat. Retard mental lleu

Tots aquests alumnes estan el divendres al matí junts a l’aula USEE i elaboren de forma col·laborativa els menjar. Cal dir que a la USEE a més i ha una educadora i una vetlladora. Elles ajuden també amb el que calgui.

Per a poder entendre el procés us explico el que vam fer el divendres dia 7 del 10 del 2011

 Era el meu primer dia de cuina, i cal dir que ens ho vam passar molt bé!!! 

L’objectiu: préssecs en almívar.

 Curiós veure les habilitats que tenen, les destreses que poden arribar a adquirir i els coneixements que es posen en marxa quan recorden i han d’apuntar en les fixes de l’elaboració dels menjars.  Hi ha molt nivells diferents i entre tots es van ajudant. Es nota que hi ha una bona preparació abans d’iniciar el treball en equip.

Al bloc hi podeu trobar un enllaç que us porta directament al bloc de la USEE, aquest  està elaborat per les alumnes de 4rt. Hi podeu trobar fotos que complementen les explicacions que van realitzant.
El procés és sempre el mateix:

Primer fan la recepta del que han de cuinar. Segons els nivells van copiant de la pissarra, o bé redacten ells amb frases curtes el procés.
Després de la recepta, es procedeix a l’elaboració de la recepta.
Es renten les mans i es posen el davantal. Cal dir que quasi tots tenen ja l’hàbit adquirit, però cal recordar a alguns alumnes el que han de fer i ajudar-los a fer-ho.

 El procés era el següent:

Em posar a bullir aigua que hem mesurat amb el sucre pesat. Ho remenava la noia més gran.

Seguidament ja hem rentat les préssecs i els em pelat amb molt cura. Alguns dels alumnes s’han post guants. Ha esta curiós però no tots sabien pelar la fruita.  Un cop pelada amb el ganivet s’ha tallat pel mig el préssec i amb un moviment  rotatori es treu el pinyol. Cada mitja part es col·loca amb cura als pots de vidre reciclats que ja havien netejat i desinfectat en una altre divendres.
 Després ells mateixos han posat amb una cullera gran l’almívar fins dalt de tot.  Tapar  el pot  i els col·locar-los  a l’olla. Per que no es trenques cap pot al bullir, s’ha posat draps de cuina entre cada un d’ells . s’ha omplert poc a poc l’olla d’aigua un cop l’hem posat al foc. Així no pesava tant. Han cronometrat 20 minuts des que ha començat a bullir i s’ha apagat el foc. Llestos, només cal deixar refredar-los. Han quedat uns pots molt macos!!! Semblen comprats.



La veritat és que ja tinc ganes de que arribi  el pròxim  divendres per ajudar-los a fer els macarrons.  
M’agrada veure les seves cares quan passo pel passadís i me’ls trobo de cara, el somriure és preciós. És un regal magnífic. Sé que he tingut molta sort de triar aquest tema i de compartir l’experiència amb tot l’equip de l’USEE.



Reflexió:

EL fet de treballar al mateix centre em feia una mica de recança, però ara m’adono que a part d’aprendre i de ser una ajuda que eren els dos objectius del pràcticum, penso que el meu creixement com a persona serà important.

De moment les paraules que defineixen el que vaig experimentant són : sorpresa, empatia, aprenentatge, compartir experiències, conèixer als alumnes i el funcionament de la USEE.

(entrada feta el 16-10-11
DIARI DE PÀCTIQUES
En aquesta pàgina anireu veient en què consisteix el pràcticum a partir de les sessions que us explicaré.

Les entrades tindran un mateix ordre:
  • Objectius de la fase
  • Explicació de la sessió o sessions
  • Impressions de la sessió realitzada  
Algunes sessions seran el resum de reunions realitzades durant les diferents fases.
Diari de pràctiques: el dia a dia a la USEE, conèixer el funcionament els alumnes és ara el meu objectiu.


Us afegeixo els objectius de la fase:



Objectius:
  • Establir un primer anàlisi de les necessitats  respecte a l’orientació dels alumnes de la USEE amb el cap del departament d’orientació del centre per poder establir les actuacions a dur a terme.
  • Conèixer el funcionament de la USEE
  • Conèixer el funcionament del centre.
  • Conèixer  les possibilitats i les dificultats dels alumnes de la USEE a partir del seu dictamen, els PI, els informes, etc.
Amb aquestes reunions he aprés a més del funcionament de la USEE, el funcionament del centre. Conèixer com es treballa tot el referents als alumnes amb NEE em facilita molta informació per les pràctiques que estic realitzant.
Per tant afegiria també un altre objectiu: -Conèixer el funcionament del centre.
Els primers dies de classe ja vaig anar treballant amb el pràcticum, vaig pensar que seria interessant poder assistir a les primeres reunions del curs com a psicopedagoga ( bé, com a practicant de psicopedagogia, però si em poso dins del rol em sento més actriu del paper de psicopedagoga).

Vaig comentar-ho amb el tutor del centre i va estar d’acord, ho vam comunicar a direcció i cap problema: Vaig assistir a la reunió de CAD, (dia 5-9-11) on es va informar de les característiques dels alumnes amb NEE i dels de l’aula d’acollida. Es va parlar dels grups de diversitat per poder concretar el nombre d’alumnes màxim que han d’agafar els professors de div. Va ser interessant i profitosa. La persona de la coordinació LIC és nova al centre, i amb molt bona predisposició.

També vaig assistir a la primera reunió de la USEE (dia 9-9-11), on es va explicar com eren els nous alumnes de primer. Tres concretament. Es va iniciar el procés de realitzar els horaris en funció de els NEE dels alumnes. Van explicar com funcionaven i em van comentar que els divendres farien un pla que duraria tot el curs: era un taller de cuina.
Bé, no em va caldre presentar-me però si que vaig presentar el pla de treball del pràcticum i cal dir que els va interessar molt. Vam valorar conjuntament quin seria el meu possible horari, i vam pactar les hores que podia anar a la USEE i la feina que podia fer amb els alumnes i amb les psicopedagogues tutores de la USEE. De totes formes no era un horari definitiu, doncs al centre havien de venir dos alumnes més de pràctiques també de psicopedagogia, però d’una altra universitat.

 Evidentment el coordinador, el psicopedagog del centre, assisteix també a aquestes reunions i per tant  pot realitzar el seguiment de les meves pràctiques,  ja que és a més el tutor del pràcticum. Ara ja sabeu perquè l’he escollit, oi? Bé és una persona disposada sempre a ajudar als altres que té molta experiència   i a més sap transmetre els coneixements que té; i crec que amb ell , al igual que les altres companyes psicopedagogues- tutores de la USEE, puc aprendre moltíssim  i puc portar a terme el pràcticum de forma satisfactòria.

Al centre la USEE té 10 alumnes i penso que pot anar bé l’ajuda- orientativa que puc oferir. Estic segura que per la manera de tractar-nos formem un bon equip. Això és genial, aprendre i treballar amb aquests condicions és realment motivador!!!

També he assistit a la primera reunió de equip docent (9-9-11) on es va informar de les característiques dels alumnes al professorat. Bé aquesta reunió no em va sorprendre, ja havia escoltat les característiques dels alumnes. Però em va anar bé per comentar que estava fent el pràcticum aquest semestre.

Els primers dies també volia aprofitar per participar en la Reunió de l’EAP, però com hi hagut canvis del professional que ve de l’EAP, no he pogut encara assistir-hi. Ho tinc pendent. A més anirà molt bé poder assistir-hi perquè serà una manera de donar a conèixer el treball de pràctiques que estic realitzant.