TERESA
COL·LABORACIÓ EN EL PROCÉS D'ORIENTACIÓ DELS ALUMNES, LES FAMÍLIES I EL PROFESSORAT DE LA USEE
dilluns, 26 de desembre del 2011
bones festes!
dimarts, 20 de desembre del 2011
Un regal! La casa dels mil miralls
Hola companys,
avui voldria compartir amb vosaltres un conte. Té a veure amb el que us he comentant alguna vegada al blog.
Amb els meus alumnes com a docents ho he trobat, però a la USEE, us puc assegurar que el premi és doble.
A veure si ho descobriu llegint aquest regal:
avui voldria compartir amb vosaltres un conte. Té a veure amb el que us he comentant alguna vegada al blog.
Amb els meus alumnes com a docents ho he trobat, però a la USEE, us puc assegurar que el premi és doble.
A veure si ho descobriu llegint aquest regal:
La casa dels mil miralls
Un dia un gosset va entrar a una casa abandonada i en una habitació es va trobar amb mil gossos que l'observaven fixament. Va veure amb sorpresa que tots els cadells començaven a moure la cua, just en el moment en que ell va manifestar alegria. Després va bordar festivament a un d'ells i el conjunt de gossos li va respondre de forma idèntica. Tots somreien i bategaven com ell. Mentre marxava va pensar que aquest era un lloc molt agradable i que hi tornaria sovint.
Al cap d'uns dies, un altre gos va entrar a la mateixa habitació, però sorprès i espantat va començar a grunyir, al mateix temps que mil gossos feien el mateix que ell. Després els va bordar amb més força i els altres també van fer el mateix d'una manera molt sorollosa. Quan va sortir de l'habitació va pensar: "quin lloc més horrible, mai hi tornaré".
Naturalment cap dels dos gossos va poder llegir el cartell que hi havia a l'exterior de la casa: "La casa dels mil miralls".
Els rostres que observem en el món són miralls. La vida, al igual que l'eco o els miralls, ens torna el que fem.
Comença el dia somrient-li al personatge que apareix davant del mirall!!!
Sabeu de que parlo?
Espero que us hagi agradat.
divendres, 16 de desembre del 2011
Valoració final
Valoració final de les pràctiques
Costa dir que s’acaba quan les coses van bé. I això és el que em passa.
Com les pràctiques les he realitzat al meu centre, em semblarà impossible que no hagi de participar no com a docent ni com a psicopedagoga a la USEE... l’experiència la descriuré com a “increïble” en quan a que aquest món estava la meu costat, coneixia les meves companyes, sabia com funcionava la USEE, però tot de forma supèrflua. Poder aprofundir en aquest espai m’ha fet canviar idees que tenia sobre com suposava que funciona la USEE.
Puc dir, amb veu ven alta, que he aprés i que les meves companyes també han aprés amb mi. Aquesta última part m’ha semblant encara més emotiva.
He aconseguit el meu objectiu! Aprendre i al mateix temps servir d’ajuda a les psicopedagogues i als alumnes de la USEE. A partir de tota la recerca he pogut oferir un ventall de recursos i actuacions que estic segura aprofitaran. De moment han quedat escrites en un PLA d’ ORIENTACIÓ que l’he descrit com: assequible, real, obert, pràctic, ... i ple de recursos i informacions que fan us de les TIC.
Crec que el pla que vaig proposar des d’un principi s’ha complert de forma satisfactòria en totes les fases. Ha estat llarg, intens i al mateix temps molt gratificant.
He aprés que la coordinació és vital, i més dins de la USEE, una coordinació que es du a terme entre tots els professionals que hi treballem,( mi he inclòs jo) i com no amb el pares. He remarcat moltes vegades al blog la importància de la família. Encara més dins de l’orientació amb alumnes que tenen unes NEE “greus”, com són els que tenim a la USEE. Es posa de manifest que el triangle interactiu d’institut- alumnes i família és vital. La negociació, el diàleg i la presa de decisions aniran donant-se la mà en totes les reunions que es realitzin.
Soc conscient de que em queda molt per aprendre, el meu lema és que cada dia aprenem coses noves i d’un i do les que porto dins de la meva motxilla com a practicant de psicopedagogia!!!!
US confesso que ha estar dur, compaginar la feina com a docent, les altres assignatures de la UOC, la cas, la meva família ... els dies s’han fet curs d’hores, he desitjat para el temps!!!
Però ara ja ha arribat el final, només ens quedem les memòries i el temps ... aquesta paraula màgica!!! M’ha ensenyat que puc amb tot el que em proposo!!! I que no m’he equivocat en la tria de continuar estudis de psicopedagogia. Cada vagada m’agrada més actuar am aquest rol.
Finalment, dono les gràcies a la meva família que m’aguanta amb la frase de cada dia: no ara no puc fer això, o això altre... tinc UOC!!!. Agraeixo als meus companys de feina, al meu tutor de practiques i a les dues psicopedagogues i resta de companyes de la USEE, que m’han donat suport quan les forces em fallaven pensant que aquella nit em tocaria dormir poc, per que per exemple, havia d’aprendre a fer un blog!!!... a L'Anna, que ha seguit el bloc i m'ha animat amb els seus missatges, a tots ells una abraçada de gratitud.
Us desitjo a tots molt sort!!!
Resposta a la pregunta de l’Anna:
Et volia fer una pregunta, des de la USEE us coordineu amb serveis externs, municipals per exemple, per a la inserció professionalitzadora dels alumnes?
Hola Anna, les psicopedagogues de la USEE del centre on treballo i on he realitzat les pràctiques , sí que es coordinen amb serveix externs municipals. Les explico en aquest espai, per si a algun membre del grup – aula té interès. Ho faig de forma molt resumida, si us interessa que expliqui més, m’ho fareu saber?
Com a activitats d’orientació relacionades amb l’entorn , la USEE realitza coordinacions amb:
· Consell Comarcal:- “PROJECTE MARAGDA” i “PROJECTE HEURE”. La WEB la podeu trobar a la pàgina principal del blog. ( També podeu trobar explicacions de les coordinacions en el bloc en apartats de reunions)
Bàsicament participa del projecte Maragda per què és el servei d’inserció sociolaboral de les persones amb discapacitat psíquica de la nostra zona.
Actualment en aquest curs hi ha una de les alumnes de 4rt ( USEE) que realitza una escolarització compartida , és a dir assisteix al projecte Maragda i a l’INS.
Aquest punt l’he comentat amb les psicopedagogues per tal de poder ampliar també, a partir d’Internet, empreses que estiguin interessades en la inclusió de joves amb dificultats al món laboral. El fet de no tenir alumnes amb “deficiències molt greus de visió” fa que aquest curs no hi hagi coordinació amb la ONCE. (altres cursos ha estat necessari) Està inclòs en el Pla d’orientació.
· INFE- Institut municipal de formació i empreses de Reus, que té un ampli ventall d’oferta formativa (PQPIS, formació ocupacional, casa d’oficis...) Es posen en contacte amb el centre per atendre i informar a tot 4rt d’ESO i també de forma més específica a la USEE.
· Fora d’aquest àmbit municipal hi ha l’oferta d’orientativa de l’Expotècnic de la qual participen aquests alumnes fent una visita guiada per les diferents famílies professionals de cicles formatius de Tarragona,
dijous, 15 de desembre del 2011
Impressions
Avui ha esta un dia molt emotiu. He presentat al meu departament: al cap de departament que ha estat el meu tutor del centre,a les dues psicopedagogues de la USEE( la Rosa i L’EVA) i a la resta de components ( de la USEE, i de DIV) el PLA DEFINITIU d’orientació a la USEE.
Hem mirat el bloc, els enllaços, les valoracions i els comentaris que he anat fent... El cas és que he guanyat un nou espai dins el centre on intervindre. M’han convidat a anar quan vulgui. Per tant he aprés que si dones trobes.
Em van convidar a fer l’amic invisible, era la primera vegada que em convidaven i sortia del cor, del cor del professorat i del de l’alumnat!!! Ara demà al matí farem l’entrega del regals...
La veritat, és que en tinc moltes ganes!!! M’he sentit molt a prop i ara que ja s’han acabat les sessions se’m fa difícil deixar d’actuar dins de la USEE. Els alumnes em venen a veure, i jo em sento molt a gust.
M’ha agradat l’atenció en que escoltaven els meus companys, les qüestions que han anat sorgint, i el més bonic de tot: m’he adonat veritablement que estava fent de psicopedagoga!!!! M’he emocionat.
Una de les psicopedagogues també s’ha emocionat, m’ha felicitat i amb el llenguatge de les mirades ens ho hem dit tot. Ha estat una experiència genial!!!!
Encara que el bloc s’ha acabat, jo volia fer les valoracions finals. Demà us les envio!!!!
Comentaris 15 desembre
Hola Maria Teresa,
Igual que he fet amb alguns companys teus, et recomano el llibre “Pedagogía sistémica, fundamentos y práctica" Mercè Traveset. Ed. Graó, 2007.
M’han agradat molt els vídeos d’escola inclusiva. També pots consultar el Blog de l’Anna Camps, que també incorpora informació i links sobre escola inclusiva com:
http://www.esplai.org/mirall/PDF/Aprendre%20Junts.pdf (Suposo que ja el coneixes, és bàsic)
Et volia fer una pregunta, des de la USEE us coordineu amb serveis externs, municipals per exemple, per a la inserció professionalitzadora dels alumnes?
Molt bona feina i fins aviat!
Anna Ristol
dimecres, 14 de desembre del 2011
Valoració fase 4
Hola, tot arriba I ara toca valorar la fase 4: elaboració del pla d’orientació dels alumnes de la USEE de l’Institut.
Començaré dient que el pla a està elaborat, l’he anat parlant amb les psicopedagogues de la USEE , però qui realment ha fet el seguiment ha estat el tutor, el psicopedagog del centre.
Si analitzo els objectius proposat he de dir que s’han complert:
· Anàlisi i organització de tot el material recopilat
Ha portat fenia posar ordre a tot el material que he anat recopilant, però ha anat prou bé. Per Internet he trobat moltes adreces i recursos per poder aplicar. Tant d’orientació, com de presa de decisions i d’autoestima. Durant el procés per aconseguir realitzar aquest objectiu, he pogut comprovar que cada vegada hi ha mes material i que aquest està molt ben elaborat. Els ajuntaments de ciutats importants, tenen pàgines molt ben gestionades. N’he seleccionat algunes per a poder treballar a la USEE
§ Elaboració del pla d’orientació formatiu i/o laboral dels alumnes de la USEE de l’Institut.
Posar sobre el paper les idees que han anat sorgint durant tot el pràcticum ha estat el procés més lent. Cal escollir molt bé les activitats , les propostes per que es tracta de donar resposta a alumnes amb unes NEE molt concretes.
M’he basat en teoria sobretot de l’assignatura de l’Orientació. He intentat que fos un pla d’orientació molt pràctic i a la vegada real, és a dir, que es pugui aplicar. Penso que ho he aconseguit.
He partit dels alumnes de la USEE, han estat l’objecte principal per poder elaborar el PLA, conèixer el que poden fer, i el que volen ser, m’ha servit per pensar com donar forma al pla. Aquest té una fase de formació, ja que els alumnes han d’aprendre a cercar informació. També podríem dir que té una fase de formació, doncs han d’interioritzar les diferents possibilitats que poden tenir. Saber tocar de peus a terra, els costa per això és important el treball amb els pares, cal que ells ajudin també en prendre decisions tant important. Així la fase final del pla seria que els alumenes i les famílies prenguessin una decisió
El fet de tenir la feina molt estructurada m’ha servit per organitzar-me i , poder així, finalitzar les tasques en el temps marcat.
§ Valorar la possibilitat d’aplicacions posteriors del pla elaborat.
He realitzat un pla d’orientació molt obert, adaptat a les característiques dels alumnes que actualment hi ha a la USEE, però que també serveixi per altres que vindran . El pla m’agradaria que quedés al PEC del centre, doncs és una manera de donar importància a l’orientació que s’ha de fer en tots els joves, però en especial als que presenten unes dificultats molt clares.
Els objectius que em vaig proposar complir són:
1. Revisió de la bibliografia webgrafia emprada.
Objectiu que he anat realitzant durant tot el procés, la bibliografia que anat introduint en el bloc és extensa, però interessant i útil. Espero que així sigui per a l'USEE.
2. Revisió de tota la informació que he anat recopilant en les fases anteriors dels alumnes, les activitats realitzades per aprendre a decidir, les referents a l’autoestima,...
La revisó permet saber què he de modificar i/o deixar. És un objectiu essencial. L’he tingut en compte durant totes les pràctiques.
3. Elaboració final del PLA d’Orientació dels alumnes de la USSE.
Elaboració de les conclusions finals
EL pla ja està elaborat, ha estat un procés lent i ple de sorpreses: la primera ha estat l’aula de la USEE. Els alumnes són molt agraïts, recorden si les hes fet una mirada d’aprovació, si els has ajuat, agafat de la mà si convenia... són alumnes molt agraïts.
Les dues psicopedagoga m’ha posat la feina fàcil, tant que de vegades tenia i tinc el rol de psicopedagogs que actuo casi com un de veritat, que ha finalitza la carrera.
1. Reunions recapitulatives i de revisió les psicopedagogues de la USEE.
Les reunions també s’acaben i en les reunions he aprés com actuen els diferents professionals. Els alumnes han augmentar en autonomia. s'ha de donar la importància que té als psicopedagogs.
2. Documents (informes dels alumnes, PI,graelles de recopilació d’informació, material web, etc.)
Reunió de Coordinació amb el psicopedagog per valorar la proposta final del pla. He estat mirant els PI, els dictamens...
Compliment dels objectius proposats I grau de satisfacció de les psicopedagogues de la USEE i del tutor del centre.
Penso que les pràctiques ens han beneficiat a tots, primer per l’USEE, ha suposat a primera vista una mà més. (què ja és molt), Però per a mi l’experiència no té preu. Aprendre de forma no virtual, tocant de peus a terra, em sembla molt bé.
Des del meu punt de vista , els objectius s’han anat complint a poc a poc, fina a donar forma al PLA.
El grau de satisfacció personal i el creixement personal.
Les paraules clau serien: emocionant, gratificant, creatiu, empàtics... m’he sentit tant ben acollida que podria dir com a casa. M’agrada veure una altra visó diferent de la que estic acostumada com a docent. He aprés molt, i com dia abans la meva motxilla està carregada!!!!
PLA D'ORIENTACIÓ.
Hola companys,
El final arriba i de vegades sap greu. Aquest és el meu cas. He elaborat el pla d’orientació pels alumnes, pares i professors de la USEE. Això vol dir que les pràctiques s’acaben i que la motxilla s’ha omplert de nous coneixements.
De moment , parlant de finals, i per no fer-ho massa extens us ensenyo la part final del plaHe partit del què necessiten els alumnes, i he seguit amb el quan,com on i qui realitza el necessari per donar resposta a l’assessorament.
PART FINAL DEL PLA.
· Què necessiten: prendre consciencia de les seves possibilitats reals, saber què poden fer i com fer-ho realitat. Un pla d’orientació amb activitats relacionades amb les àrees exposades.
Els alumnes necessiten un context favorable en el centre i en la família, els donarà més seguretat i es sentiran més
· Quan: durant l’ESO, en tots els cursos caldrà treballar amb el tema emocional, valors, competències, però sobretot al final de la ESO.
· Com: metodologia i recursos. Fent ús de l’assessorament individualitzat i/o en petit grup
· On: aula ordinària ( tutoria compartida), aula de la USEE.- de cara als alumnes
Les reunions del centre i les d’altres professionals que també atenen als alumnes.
· Qui: professors que tenen classe amb els alumnes de la USEE. Psicopedagogs de la USEE, i l’EAP. La comissió de la CAD.
IMPLICATS en el PLA | QUÈ necessiten | QUAN | COM | ON/ QUI | COMENTARIS |
centre | Augmentar les reunions de la CAD | Passar d’una per trimestre a 1 cada 15 dies | Parlar-ho al claustre i fer-lo per escrit a direcció | Al centre Coordinador pedagògic, psicopedagog i altres com EAP; Caps de departament... (Segons la normativa) | Cal incidir en aquest aspecte, per donar millor resposta educativa a les NEE. dels joves. |
EAP | Coneixement dels alumnes Seguiment. Assessorament | Una o dues reunions per trimestre (sempre que calgui) Hora de reunió Del Departament d’orientació | Avaluació i seguiment de les actuacions, dels materials treballats i dels resultats | Tot el professorat de la USEE, el psicopedagog del centre, la coordinadora pedagògica. I si es creu necessari el professorat d’atenció a la DIV USEE | Aquest curs s’ha augmentat el nombre. Cal deixar constància per escrit de la importància del recurs. |
Família | Orientació i seguiment de l’evolució del fill/-a | periòdicament | Reunions periòdiques , programades i quan sigui necessari | amb la tutora de la USEE, i amb la tutora/or del curs. Amb l’EAP i altres . Aula USEE, despatx d’entrevistes (tutoria) | Les famílies s’han d’implicar en el procés d’ensenyament i aprenentatges i orientació laboral/formativa del fill . |
Primer ESO | 1-Coneixement dels alumnes a partir de l’anàlisi d’informes, dictàmens, proves i observació directa. I entrevistes a la família _Acompanyament _Treball adaptat segons el (PI) en autoconeixement, autoestima, presa de decisions. - Continuar amb le Projecte entorn posat en marxa aquest curs. | -Sessions en petit grups i/o individuals d’una hora setmanal per realitzar el seguiment, la valoració de la feina. | Seguiment dels alumnes, docència , avaluació de les activitats previstes . -preparació d’exercicis i cerca dels que ja hi ha a Internet,(optimitzar el temps) Seguir els programes d’aprendre a decidir que estan proposats | Psicopedagogues de l’USEE. (aula ordinària acompanyament i aula USEE) -professorat de l’aula ordinària, D’ Atenció a la DIV. | És necessari conèixer l’entorn de l’alumne per poder treballar de forma conjunta. -El coneixement del què pot fer i de com és essencial per la posterior orientació -L’avaluació es important per poder modificar alguns dels plantejaments. |
Segon ESO | Continuar amb el seguiment dels alumnes i amb les tasques iniciades al curs anterior sobre l’autoestima i la presa de decisions. Iniciar la participació al bloc de la USEE. Reunions periòdiques amb la família i altres professionals. | A les hores programades dins del seu horari . | Amb els materials necessaris, ús de la xarxa Internet, Bloc de la USEE, ( hi poden trobar bibliografia i un llistat d’adreces per a treballar aquests aspectes. | EL professorat de la USEE, els de l’aula ordinaria. Aula ordinaria, i aula USEE | És necessari l’aprenentatge de recursos que els motivin i al mateix temps siguin útils per adquirir nous coneixements de forma significativa. |
Tercer ESO | Inici de l’orientació. Treball curricular de les diferents àrees, us del bloc de la USEE, activitats TIC. Es mantenen les reunions familiars per parlar també del tema orientació i autonomia. | Hores programades dins l’horari que es realitza cada trimestre. | Material preparat per treballar les matèries curricular, l’ús de l’ordinador per a prendre a cercar informació sobre aspectes laborals, formatius i d’autonomia personal.. EL bloc com a recurs, i altres com per exemple la web quest, | Professores psicopedagogues de la USEE, professorat implicat en el curs (aula ordinària) Aula ordinària i USEE. Despatx psicopedagog del centre, EPA, altres professionals | Remarcar que és important iniciar ja l’orientació. Treballant material que proposo. |
Quart ESO | Treball més dedicat aconseguir les competències curriculars que els donaran una major l’autonomia i la capacitat per a viure en societat. Treball específic i l’orientació. Continuar amb la motivació i l’autoestima. | Hores de tutoria de 4rt, com a grup de referència, per a treballar l’orientació a nivell de grup classe. Hores programades des de caps d’estudis, per a realitzar xerrades del món laboral i formatiu. Hores de la USEE dedicades a l’orientació , autonomia i presa de decisions que també estaran incloses en l’horari . | Fent ús de les TIC, cercar a Internet les pàgines proposades per a treballar els valors, les activitats sobre la presa de decisions i en especial tots els aspectes relacionats amb l’orientació. | A tutoria de l’aula ordinària : el tutor A la sala d’actes: l’equip directiu i altres professionals informen de les diferents sorites Aula ordinària i la USEE. La part de formació amb els alumnes i les reunions programades. | Fer incidència en la importància de l’orientació sobretot en aquest últim curs. El treball paral·lel amb la família i l’entorn. Cercar llocs de treball per a joves amb NEE, i estudis que puguin seguir amb ajudes. |
dimarts, 13 de desembre del 2011
Un regal! Carta d'un alumne al seu professor
Avui, a tots els que entreu al bloc, us vull fer "un petit regal" !!!! Espero que us agradi
dissabte, 3 de desembre del 2011
Inici del pla d'orientació
A la reunió de seguiment que he mantingut amb el tutor del centre, hem estat revisat el material que tenia i a partir de la proposta que havia elaborat per a donar a les psicopedagogues de la USEE ( la que introdueixo a continuació), hem acabat de concretar alguns des aspectes que cal tenir present en el pla l’orientació.
Us passo doncs, la primera proposta, aquesta no és la definitiva. Són algunes idees simplement posades al paper. A partir d’aquestes idees i de tot el material estic ja elaborant el pla d’orientació.
El procés d’orientació a L’INS té lloc a 4rt d’ESO, des de tutoria. Els alumnes de 4rt de la USEE també en participen.
A més el centre programa xerrades pels alumnes i altres dirigides al pares, els alumnes de la USEE tindran també un pla d’orientació especial per a ells.
Primer en funció de les observacions directes i de la que he obtingut en funció de les entrevistes i del test m’he fet una graella per tal d’orientar les activitats que proposaria per augmentar :
1. l’autoestima i l’autoconeixement
2. la presa de decisions
3. autonomia
4. l’orientació laboral /formativa
UN POSSIBLE EXEMPLE DE CADA APARTAT SERIA, CAL DIR QUE LES POSSIBLITATS SÓN MÚLTIPLES I DIVERSES.
ÀREA: AUTOESTIMA i AUTOCONEIXEMENT | ||
ACTIVITAT | EXPLICACIÓ | RECURSOS |
EN GRUP: Escriure en un full les coses que fan bé i després comentar-les | Conèixer com és cada un dels joves de la USEE | Activitat oral, i escrita: paper i bolígraf. |
EN GRUP: Dir coses positives de l’alumne | Ser capaç de dir –se només els aspectes positius per millor la seva imatge davant dels altres | No es necessiten cap tipus de material |
Elabora r una estrella | Tots els alumnes escriuen una paraula o una frase curta sobre cada un dels components de la USEE | Cartolina per fer l’estrella Tisores per retallar i pegament per enganxar Una foto per posar al centre Bolígraf per escriure |
Les emocions | Treballar les emocions | Explicar com es senten a partit de diferents situacions Aprendre a compartir-les i acceptar-les ( les seves i la dels altres) |
Altres activitat les podem trobar en les següents WEBS |
ÀREA: PRESA DE DESICIONS | ||
ACTIVITAT | EXPLICACIÓ | RECURSOS |
Entre diferents jocs ser capaç de posar-se d’acord entre tots escollir en quin juguen | Deixar diferents jocs a la taula i fer que en triïn un. | Jocs de l’aula |
Triar l’activitat que més els agrada de les CLIC | A nivell individual escollir un joc el que més agradi. | Activitats clic |
Parlar amb els pares per que quan van a comprar els deixin decidir la compra d’alguna peça de roba, complement, bolígraf... | ||
Realitzar jocs amb xarxa a Internet | Poden jugar individualment o amb ajuda de les professores |
ÀREA: AUTONOMIA | ||
ACTIVITAT | EXPLICACIÓ | RECURSOS |
Sortides de dos dies. | Tipus: colònies de dos dies, amb una nit fora de casa. | Tren Autobús Fer-se el menjar, Comprar per administrar diners... |
Anar a fer encàrrecs des de primer d'ESO. | Fer perdre la por de parlar amb professors (Com a persones adultes) | Donar-li algun llibre, etc;que hagi de tornar a algun professor que coneix poc. |
En competències TIC | Iniciar-se en cercar la informació per Internet realitzar el bloc de la USEE des de Primer d'ESO | Es pot treballar des de totes les àrees curriculars.Es podria relacionar per buscar horaris de trens per la sortida.. |
A casa seva parlar amb els pares i explicar el que senten, les seves inquietuds... | Han d'anar a poc a poc oferint molta més autonomia als seus fills. | Deixar-los sortir amb grup d'amics, fer tasques de casa com per exemple anar a comprar... |
ÀREA: MÓN FORMATIU i MÓN LABORAL | ||
ACTIVITAT | EXPLICACIÓ | RECURSOS |
Jugar a vull ser ... | Cada un dels joves va dient el que voldria ser | Apuntar-ho en una carpeta. |
Aprendre a fer un currículum, entrevistes, agafar seguretat amb el que poden fer( encara que siguin petites coses, s'ha de valorar i potenciar) | Cercar alguna adreça a Internet (o de les proposades) | Internet, etc |
Mirar les adreces següents i cercar-ne d’altres . Realitzar els test que hi podem trobar | Activitat per realitzar amb ajuda de les psicopedagogues. |
Continuo a partir d’aquí relacionant la part teòrica consultada i les diferents propostes d’orientació.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)